Jyväskylässä juostava Finlandia marathon tarjoaa tasaisen, nopean ja ennen kaikkea kauniin juoksureitin Jyväskylän Rantaraitilla. Matkavalikoimasta löydät myös lyhemmät 10km ja 21,1km matkat. Tulen jakamaan seuraavien viikkojen aikana omia vinkkejäni siitä, kuinka selviydyt tulevasta maraton haasteesta.

Maraton etenee kuin klassinen draama sisältäen annoksen komediaa, tragediaa, euforiaa ja tuskaa. Mielestäni ensikertalaisen ei tulisi ottaa painetta maratonille osallistumisesta, sillä kokemus on valttia ja tuntumaa voit hyvin hakea myös lyhemmiltä matkoilta kuten 10km tai 21,1km matkoilta. Mikäli olet päättänyt lähteä kestävyysurheilun kuninkuusmatkalle, on erityisen tärkeää, että lähdet juoksemaan hyvin valmistautuneena.

Maratonille valmistautuessa tärkeintä on, että olet juossut paljon kilometrejä niin sanotusti pankkiin, jotta elimistösi on valmis kestämään pitkän matkan aiheuttamat rasitukset. Maratoonarin tärkein yksittäinen harjoitus on viikon pitkä lenkki! Pitkä lenkki harjoituksena kuluttaa paljon energiaa, jolloin lihasten hiilihydraattivarastot tyhjenevät. Tämä kehittää tehokkaasti lihasten rasva-aineenvaihduntaa, mutta on samalla myös kuormittavaa, jolloin myös riittävään palautumiseen on varattava aikaa. Hyvä nesteytys ja ravinto lenkin päätteeksi on ensiarvoisen tärkeää, jotta treeni menee parhaalla mahdollisella tavalla sisään.

Toinen hyvin tärkeä kulmakivi maratonharjoittelussa on vauhtikestävyyden parantaminen. Vauhtikestävyyttä kehitetään nimensä mukaisesti juoksuilla, joilla koitetaan pitää yllä hyvää vauhtia (maratonvauhtia) ja jotka kestävät kohtuullisen pitkään. Hyvä nyrkkisääntö vauhtikestävyysharjoituksissa on, että harjoituksen aikana jää tunne, että olisi pystynyt vielä pari napsua kovempaan vauhtiin. Aloittelevalle juoksijalle kerta viikkoon suoritettava vauhtikestävyystreeni on mielestäni riittävä.

Finlandia marathoniin on vielä vajaat kaksi kuukautta aikaa, joten vielä ehdit hioa kuntoasi paljon Kepeitä lenkkejä!

– Henri